Menu

Nieuws

Zomerhitte, wat te doen om het hoofd van u en uw dier koel te houden?

De zomer is aangebroken! Een aangename, maar vooral ook warme periode. De meeste huisdieren kunnen hun warmte alleen kwijt door hijgen en zweetklieren in hun voetzooltjes. Ze krijgen dus al snel last van de hitte. Daarom hieronder wat tips om te zorgen dat ook zij deze zomer prettig door kunnen komen.

  • Zorg dat uw huisdier zich terug kan trekken in de schaduw of in een koele ruimte in huis. Dieren in een kooitje (konijnen, vogels, hamsters en cavia’s) mogen niet in de volle zon staan. Eventueel kunt u een witte vochtige doek gedeeltelijk over de kooi/bench hangen. Deze ontrekt dan warmte en geeft wat schaduw.
  • Zorg dat uw dier voldoende vers water ter beschikking heeft. Laat ze echter niet grote hoeveelheden koud water tegelijk opdrinken. Een ijsblokje gemaakt van vleesboullion (getrokken van echt vlees, niet van een boullionblokje) vinden de meeste honden een lekkere verfrissing (ook hier niet te veel van geven). Een stuk komkommer uit de koelkast kan ook als lekkere verfrissing dienen.
  • Dieren nooit in de auto, tent of caravan achterlaten! De temperatuur in een auto loopt zeer snel op, ook als er een raampje open blijft staan.
  • Maak geen lange wandelingen met uw hond midden op de dag. Fietsen is ook zeker niet verstandig met deze temperaturen. Afkoelen door te zwemmen mag wel, maar zorg dat hij zich niet te druk maakt. Let er ook op dat stenen en vooral asfalt erg warm wordt en de voetzooltjes van uw hond kunnen beschadigen. Zorg er dus voor dat ze op gras kunnen lopen.
  • Dieren met een hartaandoening en kortsnuitige (brachycephale) rassen kunnen slechter tegen de warmte dan gezonde dieren/dieren met een normale neuslengte. Houdt ze dus extra goed in de gaten!
  • Witte katten zijn gevoelig voor zonnebrand op hun oren. Smeer ze daar in met zonnebrandcrème geschikt voor baby's (voorkom wel dat de kat het gaat oplikken). Hetzelfde geld voor hondjes met een dun behaarde huid.
  • Een fles gevuld met water of een baksteen gewikkeld in een theedoek, die in de koelkast of vriezer heeft gelegen kan in het hok van een konijn of knaagdier verkoeling geven. Zorg ervoor dat deze niet TE koud is anders is er risico op vries-brandplekken. Wikkel hem eventueel in een theedoek.
  • Controleer dagelijks het kontje van uw konijn. Als ze last hebben van plakpoep dan is dat met deze warmte een ideale plek voor vliegen om eitjes te leggen. Dit kan dodelijk zijn. Bij twijfel, neem contact op met uw dierenarts
  • Ook dieren kunnen een zonnesteek oplopen, dit is een spoedgeval. Als uw dier enorm blijft hijgen, rode slijmvliezen heeft en suf wordt, of als u twijfels heeft, neem dan direct contact op met een dierenarts.