Menu

Speciale behandelingen

Laparoscopie (kijkoperatie)

Laparoscopie (of endoscopie) is een techniek, die in de diergeneeskunde steeds meer toegepast wordt. Bij mensen is een kijkoperatie al heel gewoon. Bij laparoscopie wordt met behulp van een piepkleine camera in de buik gekeken en geopereerd. Omdat er geen grote snede wordt gemaakt maar slechts 2 of 3 kleine steekgaatjes is deze manier van opereren, minder pijnlijk en belastend voor uw huisdier.

De kijkoperatietechniek kunnen we voor veel operaties gebruiken. De meest voorkomende is de castratie (sterilisatie) van de teef. Sinds 2004 gebruiken we deze methode standaard voor de sterilisatie van de teef. We hebben er dan ook zeer veel ervaring mee. Eigenaren die ook de traditionele operatie kennen zijn erg enthousiast over het snelle herstel van hun hond na een kijkoperatie.

Voordelen van een kijkoperatie zijn:
Minder pijn (geen grote pijnlijke snede, maar slechts 2 of 3 kleine gaatjes). Sneller herstel (uw hond hoeft nauwelijks werk of training te missen). Minder kans op complicatie als gevolg van infectie in de buik. Geen kans meer op een breuk van de buikwand.

Bij een laparoscopische castratie worden de eierstokken van een teef verwijderd (ovariëctomie). Indien nodig kan tevens de hele baarmoeder verwijderd worden (ovariohysterectomie).

Andere laparoscopie behandelingen

Verwijderen van een niet ingedaalde testikel (cryptorchidie)

Door een beter zicht met de camera is een niet ingedaalde testikel (binnenbal) sneller en makkelijker te vinden.

Bekijken van buikorganen

Laparoscopie wordt gebruikt voor het bekijken en beoordelen van buikorganen zoals de lever, darmen en nieren en eventueel het uitnemen van een stukje orgaan voor onderzoek (biopt). Ook tumoren in de buik kunnen via een kijkoperatie bekeken worden en eventueel geopereerd.

Vast zetten van de maag

Laparoscopie (kijkoperatietechniek) wordt gebruikt voor gastropexie. Dit is het vastzetten van de maag aan de buikwand om een maagtorsie (maagdraaiing) te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld bij honden van grote rassen die gevoelig zijn voor maagkanteling en honden die al een keer een maagoverlading (dilatatie) hebben gehad.

Wij steunen en opereren KNGF- Geleidehonden.

kngfbreed