Menu

Speciale behandelingen

Orthopedie (bewegingsapparaat)

Soms krijgt uw huisdier last van kreupelheid of andere problemen met lopen of rennen. Wij bieden onder andere de volgende operaties:

Kruisbandoperatie van de knie.

Bij honden van alle rassen kunnen in de knie kruisbanden geheel of gedeeltelijk afscheuren. Kruisbanden zijn twee banden van bindweefsel die van het bovenbeen naar het onderbeen lopen en de knie stabiel maken. Honden die kreupel zijn als gevolg van een gescheurde kruisband kunnen op diverse manieren geopereerd worden:

  • Kruisbanden kunnen vervangen worden door een kunstband of door een band van lichaamseigen materiaal.
  • De knie kan ook stabiel gemaakt worden door de stand van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te veranderen. Dit is een knieoperatie volgens een ‘TPLO’ techniek (Tibia Plateau Leveling Osteotomy) deze nieuwe methode bied vooral voor grote honden voordelen.
Speciale behandeling: orthopedie 1
Zij- en vooraanzicht röntgenfoto (TPLO knie)

Kijkoperatie in gewrichten (artrhoscopie)

Bij gewrichtsproblemen wordt met een piepkleine camera in een gewricht gekeken (arthroscopie). Zo kan dit gewricht worden beoordeeld en eventueel behandeld, bijvoorbeeld als de kreupelheid veroorzaakt wordt door een los stukje bot of kraakbeen in een gewricht. Dit kan voorkomen bij een vorm van elleboogdysplasie (ED) of osteochondrose dissecans (OCD).

Bekkenkanteling operatie bij heupdysplasie (TPO= Tripple Pelvic Osteotomy).

Bij heupdysplasie is de aansluiting van de heupkop in de heupkom niet optimaal. Dit geeft pijn en kreupelheid bij de hond en vergroot de kans op ontwikkeling van artrose. Deze operatie zorgt er bij jonge honden van grote rassen met slechte heupen voor dat de stand van de heupkop ten opzichte van de heupkom verbetert.

Speciale behandeling: orthopedie 3
Röntgenfoto bekkenkanteling (TPO hond)